Natiskano od https://slovenija-zahod.city-map.si/city/db/700103083314/predjamski-grad

Predjamski grad

Grad Predjama ali Predjamski grad je grad v Sloveniji, ki le�i slabih 10 kilometrov od Postojnske jame.
Grad je bil prvič omenjen leta 1274, ko so prvotni gotsko oblikovani grad Luegg sezidali oglejski patriarhi. Pod naravnim skalnim obokom visoko v steni so v velikanski duplini zgradili teďż˝ko dostopen grad, ki ga je kasneje dozidala in preoblikovala druďż˝ina Luegg, imenovana tudi vitezi Predjamski. Luegerji, kot so jih tudi imenovali, so bili deďż˝elnokneďż˝nji fevdniki in vitezi Predjamski.
Erazem Predjamski se je kasneje pridruďż˝il kralju Matiji Korvinu, zaradi česar je tedanji avstrijski cesar ukazal trďż˝aďż˝kemu glavarju baronu Gaďż˝perju Ravbarju, naj roparskega viteza Erazma pokori. Po dolgotrajnem obleganju predjamskega gradu so Erazma leta 1484 s pomočjo zvijače ubili, grad pa je padel pod upravo plemenitih Oberburgov in Purgstallov.

Fotografija: Wikipedia

Leta 1567 je dal nadvojvoda Karel Predjamo v najem baronu Janezu Cobenzlu, ki je grad dvajset let kasneje odkupil. ďż˝e leta 1570 je grad dozidal in preuredil ter zgradil renesančno poslopje, stisnjeno ob navpično steno pod jamskim gradom. V takďż˝ni obliki se je grad obdrďż˝al do danes. Leta 1810 je Predjamo podedoval grof Mihael Coronini-Cronberg, od leta 1846 do konca druge svetovne vojne pa je bil grad last rodbine Windischgrďż˝tz. Po vojni je bil grad nacionaliziran, v njem pa je bil urejen muzej, ki je odprt do danes, v njem pa je prikazano srednjeveďż˝ko ďż˝ivljenje graďż˝čakov.

Fotografija: Wikipedia

Odprto

januar, februar, marec, november, december
od 10.00 do 16.00

april, oktober
od 10.00 do 17.00

maj, junij, september
od 9.00 do 18.00

julij, avgust
od 9.00 do 19.00

Voden ogled za najavljene skupine traja eno uro. Naročeno vodenje je moďż˝no v slovenskem, angleďż˝kem, italijanskem in nemďż˝kem jeziku.

Mestne karte
Išèi