Natiskano od https://slovenija-zahod.city-map.si/city/db/700103081314/slovenska-vojna-partizanska-bolnica-franja

Slovenska vojna partizanska bolnica Franja

Slovenska vojna partizanska bolnica Franja je bila bolniďż˝nica, ki je med 2. svetovno vojno od začetka zime 1943 do maja 1945 delovala blizu vasi Dolenji Novaki pri Cerknem v teďż˝ko dostopni soteski Pasice.

Fotografija: Wikipedia

Zgrajena je bila za zdravljenje ranjencev in teďż˝jih bolnikov na območju 9. korpusa slovenske partizanske vojske. Imenuje se po dr. Franji Bojc Bidovec, zdravnici te bolniďż˝nice. Bolnica Franja je bila organizirana v več manjďż˝ih oddelkov v oďż˝ji in ďż˝irďż˝i okolici, v času delovanja pa se je v njej zdravilo okoli 1000 borcev iz Jugoslavije in tujih borcev tako iz drďż˝av zaveznikov kot tudi iz sil osi. Po drugi svetovni vojni je objekt prepoznaven kot zgodovinski spomenik in turistična atrakcija, dobil je znak evropske dediďż˝čine in priznanje Ameriďż˝kega zdruďż˝enja letalcev-vojnih veteranov.

Fotografija: Wikipedia

Hud naliv 18. septembra 2007 je z udarom vode popolnoma uničil 14 izmed 16 barak bolniďż˝nice Franje. Oskrbnik, ki je bil v času neurja v bolnici, pa se je komaj reďż˝il. Na originalni lokaciji sta ostali baraki 1 (za ranjence in bunker) in 9 (baraka za ranjence in mizarska delavnica). Odneslo je tudi skoraj vse iz druge svetovne vojne ohranjene predmete. Po uničujočem neurju so začeli z obnovitvenimi ter restavratorskimi deli, ki sta jih financirala Občina Cerkno in Ministrstvo za okolje in prostor RS, denar pa je tudi priďż˝el iz zamejstva ter v obliki prostovoljnih prispevkov. Na mestih starih barak in odnesenih bolniďż˝ničnih predmetov so postavili replike, ostanek originalnih predmetov pa je v muzeju v Cerknem.

Bolnica Franja je ponovno odprta za turistične obiske od maja 2010.

V spomin na bolniďż˝nico se vsakoletno odvija kolesarski maraton Franja, ki se začne in konča v Ljubljani.

Mestne karte
Išèi