Natiskano od https://slovenija-zahod.city-map.si/city/db/700103081214/narodna-in-univerzitetna-knjinica

Narodna in univerzitetna knji�nica

Narodna in univerzitetna knjiďż˝nica (kratica NUK) je največja slovenska knjiďż˝nica. Njeno glavno poslopje stoji v centru Ljubljane (Turjaďż˝ka 1). Zaradi prostorske stiske pri hranjenju publikacij je leta 1987 stekel postopek za izgradnjo novega poslopja ob Aďż˝kerčevi cesti, imenovanega projekt UKL Univerzitetna knjiďż˝nica Ljubljana, ki pa se je zaradi pomanjkanja denarja zaustavil.

Fotografija: Wikipedia

Knjiďż˝nica je bila zgrajena med leti 1936 in 1941, pred njo pa je na tem mestu stala poznorenesančna Auerspergova palača, ki jo je uničil potres leta 1895. Je največje Plečnikovo delo v Ljubljani, načrtovati ga je začel ďż˝e leta 1927. Zgrajena je kot nepravilen pravokotnik s ďż˝tirimi ďż˝tirinadstropnimi trakti. Zunanjost je zgrajena iz opeke, ki jo dopolnjujejo neenakomerni in različno obdelani kamniti kvadri in izbočena okna. Skozi mogočen vhodni portal z bronastimi vratnicami se odpre pogled in dostop do reprezentančnega stopniďż˝ča v prvo nadstropje. Tu je velika čitalnica (236 čitalniďż˝kih sedeďż˝ev), ki je visoka ďż˝tiri nadstropja. Na vrhu glavnega stopniďż˝ča je tudi kip Primoďż˝a Trubarja, pionirja pisane slovenske besede. V notranjosti stavbe je vrsta lepih arhitekturnih podrobnosti, delno iz podpeďż˝kega marmorja, delno iz brona ali oplemenitenega lesa. Fasado ob Gosposki ulici krasi mogočen kip Mojzesa (delo kiparja Lojzeta Dolinarja, ki spominja na lik impresionista Riharda Jakopiča.

Fotografija: Wikipedia

Kapacitete knjiďż˝nice so bile glede na povrďż˝ino 8.410 m2 predvidene za 240.000 enot knjiďż˝ničnega gradiva. Ob knjiďż˝nici (Vegova ulica) stojijo kipi prvih slovenskih univerzitetnih profesorjev: Ivan Prijatelj, France Kidrič, Fran Ramovďż˝ in Rajko Nahtigal.

V letih 1989 in 1999 je arhitekt Marko Muďż˝ič obnovil zgradbo.

Mestne karte
Išèi