Natiskano od https://slovenija-zahod.city-map.si/city/db/700103050114/postojnska-jama

Postojnska jama

Postojnska jama je splet 20 kilometrov zakapanih rovov, galerij in dvoran, v katero so izkuďż˝eni vodniki v skoraj dvesto letih pospremili ďż˝e več kot 33-milijonsko mnoďż˝ico obiskovalcev. To je največja jama klasičnega krasa in hkrati najbolj obiskana turistična jama v Evropi.

Fotografija: Wikipedia

V svoji zgodovini je bila izziv za drzne raziskovalce podzemlja, ki so s trudom in vztrajnostjo prodirali vedno globlje v podzemlje. Najzanimivejďż˝e rove je leta 1818 odkril Luka Čeč in domačini so ďż˝e naslednje leto jamo uredili za turistični ogled Zasluga daljnovidnih upravljavcev jame je, da so na novo odkrite dele hitro opremljali za mnoďż˝ične oglede.Pred tem so bili obiskovalcem dosegljivi le vhodni rovi, kjer so bili podpisi obiskovalcev dokumentirani od 13. stoletja dalje.

Fotografija: Wikipedia

ďż˝e leta 1872 so bili poloďż˝eni ďż˝elezniďż˝ki tiri po jami, leta 1884 pa napeljana elektrika. Obiskovalčeva radovednost se danes teďż˝i s spoznanji o nastanku jam, z ogledom rovov in dvoran, predvsem pa z opazovanjem kapnikov, ki se spuďż˝čajo s stropa ali dvigajo s tal, zdruďż˝ujejo v stebre, gubajo v zastore ali nizajo v zaporedja domiďż˝ljijskih oblik. Jama je lahko dostopna brez stopnic in teďż˝jih vzponov, del ogleda poteka s podzemnim vlakom, del pa peďż˝.