Natiskano od https://slovenija-zahod.city-map.si/city/db/700102014614/grad-brdo-pri-kranju

Grad Brdo pri Kranju

Grad Brdo pri Kranju je najbolje vzdrďż˝evani dvorec v Sloveniji. Stoji zahodno od vasi Predoslje na Gorenjskem. S srediďż˝čem Kranja ga povezujeta mestni avtobusni progi ďż˝t. 5 in 6, ki vozita mimo.

Renesančni dvorec je dal začetku 16. stoletja (1510) postaviti goriďż˝ki deďż˝elni glavar in kranjski vicedom Jurij Egkh. Pozneje so nadstropni dvorec s ďż˝tirimi izstopajočimi vogalnimi stolpi in vmesnimi trakti večkrat prezidavali. Pogosto je menjal lastnike, sredi 18. st. je preďż˝el v last baronov Zoisov. Od leta 1935 je bil last kraljevega namestnika, kneza Pavla Karaďż˝orďż˝eviďż˝a. Po drugi svetovni vojni pa je grad postal slovenska rezidenca Josipa Broza Tita.

Po osamosvojitvi Slovenije grad sluďż˝i protokolarnim potrebam Vlade Republike Slovenije. Dvorec je opremljen s stilnim pohiďż˝tvom, preprogami, knjigami, slikami in kipi. Kakovostna je zbirka kipov in slik Neodvisnih (slikarji: Zoran Didek, France Mihelič, France Pavlovec, Maksim Sedej; kiparji: Boris in Zdenko Kalin, Karel Putrih in Frančiďż˝ek Smerdu).

Fotografija: Wikipedia

Leta 2001 je protokolarni objekt gostil vrhunsko srečanje med ameriďż˝kim predsednikom Georgeom W. Bushem in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Ob koncu leta 2007 je bila na lokaciji nekdanjih kasarn dograjena nova palača kongresnega centra (arhitekta Matija Bevk in Vasa Peroviďż˝). Izjemno transparentna arhitektura je zleknjena med Zoisovo pristavo in obronki gozda ter blizu spodnjega ribnika. ďż˝partanska oprema dvoran spominja na oblikovanje baltskih deďż˝el.

Dvorcu Brdo pripada 496 ha zelenih povrďż˝in, ki so urejene v park in namenjene kmetijski dejavnosti, predvsem pa gozdarstvu, gojitvi divjadi, in ribogojniďż˝tvu. Na hipodromu je vzrejno srediďż˝če za ameriďż˝ke kasače. Gojeni gozdovi, ribniki in odprte povrďż˝ine imajo izjemno biotsko raznolikost.

Fotografija: Wikipedia

Mestne karte
Išèi