Natiskano od https://slovenija-zahod.city-map.si/city/db/700102013714/kartuzijanski-samostan-pleterje

Kartuzijanski samostan Pleterje

Kartuzijanski samostan Pleterje, latinsko Domus sanctissime Trinitatis, je samostan reda kartuzijanov, najstroďż˝jega moďż˝kega reda v rimskokatoliďż˝ki Cerkvi. Leďż˝i na Dolenjskem, blizu ďż˝entjerneja. Ta samostan je edina ďż˝e delujoča kartuzija v Sloveniji. Ustanovil ga je grof Herman II. Celjski leta 1403.

Fotografija: Wikipedia

Kartuzija Pleterje je bila četrta in hkrati zadnja ustanovljena slovenska kartuzija. Ustanovil jo je leta 1403 celjski grof Herman II.; osnovno dotacijo in ustanovno listino je izdal leta 1407. Tega leta se je končala tudi osnovna gradnja samostana in kapele. Samostan je bil dokočno zgrajen ďż˝ele leta 1410 (tega leta so bile Pleterje tudi inkorporirane v red), medtem ko je bila samostanska cerkev končala ďż˝ele leta 1420. Sodelovanje celjskih grofov (pozneje knezov) pri delovanju samostana je označevalo ďż˝obdobje najintenzivnejďż˝e rasti te ustanoveďż˝. S smrtjo Ulrika II. (1456), ko so propadli Celjani, se je pričelo tudi počasno zamiranje samostana. Temu so v veliki meri pripomogli ďż˝e ďż˝tevilni turďż˝ki vpadi, saj se je kartuzija nahajala ob pomembni prometni poti. Leta 1471 so tako poďż˝gali samostanska poslopja, večkrat pa so opustoďż˝ili samostansko posest in pobili oz. odpeljali podloďż˝nike. Kartuzijo so obnovili in jo utrdili z obzidjem.

Fotografija: Wikipedia

V drugi četrtini 16. stoletja pa so pričeli na področju kartuzije naseljevati tudi Uskoke, tako da se je kartuzijska posest ponovno zmanjďż˝ala. To propadanje je potekalo toliko časa, dokler niso leta 1595 prevzeli kartuzijo jezuiti. S tem se je končala za dolgo časa delovanje kartuzije v lasti kartuzijanov.

ďż˝ele leta 1899 je kartuzijski red odkupil bivďż˝i kartuzijo (medtem je ďż˝e postala zasebna last) in do leta 1904 je potekala obnovitev samostana. Med drugo svetovno vojno so leta 1943 partizani napadli samostan in poďż˝gali večino (17) celic.

Mestne karte
Išèi