Natiskano od https://slovenija-zahod.city-map.si/city/db/700102011614/park-kocjanske-jame

Park �kocjanske jame

ďż˝kocjanske jame so bile zaradi svojega izjemnega pomena za svetovno naravno dediďż˝čino leta 1986 vpisane v seznam pri Unescu. S tem je mednarodna strokovna javnost priznala izjemen pomen jam, kot enega izmed biserov na planetu Zemlji.

Fotografija: Wikipedia

ďż˝kocjanske jame so najpomembnejďż˝i podzemeljski pojav na Krasu in v Sloveniji ter sodijo med najpomembnejďż˝e jame na svetu. Človeka je ďż˝e od nekdaj privlačila soteska, na koncu katere Reka izginja v podzemlje, in skrivnostni jamski vhodi. Reka ponika pod skalno steno, vrh katere je vas ďż˝kocjan, ki je jamam tudi dala ime.

Fotografija: Wikipedia

Arheoloďż˝ke raziskave dokazujejo, da človek biva v jamah in njihovi okolici ďż˝e od davnine - od mezolitika, neolitika, bronaste in ďż˝elezne dobe prek antike in srednjega veka do danes, torej ďż˝e več kot 5000 let. Najdbe na tem prostoru nam dokazujejo, da ďż˝e v predzgodovinskih časih pomen ďż˝kocjanskih jam ni bil le lokalen, ampak najmanj regionalen. Na tem območju so se pričele tudi bazične raziskave krasa in kraďż˝kih pojavov v 19. stol. Od tod izvirata mednarodna geomorfoloďż˝ka termina ďż˝krasďż˝ in ďż˝dolinaďż˝.

Mestne karte
Išèi