Natiskano od https://slovenija-zahod.city-map.si/city/db/700101092314/obeina-rnomelj

Občina Črnomelj

Občina Črnomelj je ena od občin v Republiki Sloveniji v Beli krajini. Občina meji na občine Kočevje, Semič in Metlika, na reki Kolpi pa meji na republiko Hrvaďż˝ko. Srediďż˝če občine je mesto Črnomelj.

Na sploďż˝no o občini

Fotografija: Wikipedia

Arheoloďż˝ka izkopavanja so pokazala začetke naselitve v čas pozne bronaste dobe (12. st. pr. n. ďż˝t), ki se je nadaljevala v ďż˝elezno dobo. Tlakovanje mestnega areala, ureditev poti in drenaďż˝e dokazuje urejeno skupnost ďż˝e v času ďż˝elezne dobe, v času mlajďż˝e ďż˝elezne dobe (Laten, 500-100 pr. n. ďż˝t.) pa lahko naselbino na lokaciji danaďż˝njega Črnomlja na podlagi najdb materialne kulture poveďż˝emo z Japodsko plemensko zvezo, točneje njenim transalpinskim delom. Preko naselbine na območju danaďż˝nje Vinice (ďż˝lemine) je bila črnomaljska mlajďż˝eďż˝eleznodobna naselbina povezana z glavnim japodskim srediďż˝čem Metulumom (Velika in Mala Viničica pri Jospidolu na Hrvaďż˝kem), oddaljenim le slabih 40 km.

Fotografija: Wikipedia

Območje danaďż˝nje Bele krajine je osvojeno s strani Rima v času Oktavijanovega pohoda v Ilirik med leti 35-33 pr. n. ďż˝t., ko je bila dokončno premagana in podrejena tudi Japodska plemenska zveza. V tem času je naselbina na lokaciji danaďż˝njega Črnomlja zamrla, nasledila pa jo je manjďż˝a rimska naselbina (vicus) na drugi, bliďż˝nji lokaciji (danaďż˝nji Okljuk). Vicus je najverjetneje spadal v okvir podrejenega območja (ager) municipija Neviodunum (danaďż˝nje Drnovo pri Krďż˝kem) in bil na meji med provincami Dalmacija (Dalmatia) in Panonija (Pannonia). Epigrafski material iz časa 1. in 2. st. n. ďż˝t. govori o naselbini s prisotnostjo osvobojencev akvilejskih druďż˝in in prisotnosti jupiterjevega kulta. Mitrej na bliďż˝njem Roďż˝ancu pa govori o vpetosti naselbine v miselne tokove, ki so zajeli rimski imperij v času 2. st. n. ďż˝t.

Mestne karte
Išèi