Natiskano od https://slovenija-zahod.city-map.si/city/db/700101091114/obeina-grosuplje

Občina Grosuplje

Občina Grosuplje je srednje velika slovenska občina, ki leďż˝i na jugovzhodnem robu slovenskega glavnega mesta.

O občini na sploďż˝no


Velika je 134 km2 in ima 18.539 prebivalcev. Znana je predvsem po svoji bogati kulturni in zgodovinski dediďż˝čini in kot razvito obrtno in industrijsko mesto, ki je od Ljubljane oddaljeno le dobrih dvajset minut voďż˝nje po avtocesti v smeri proti Zagrebu.

Občina zajema Grosupeljsko kotlino, le-to pa sestavljajo ďż˝marska dolina, Grosupeljsko in Radensko polje ter okoliďż˝ka hribovja, za katera so značilne ďż˝tevilne manjďż˝e doline in kraďż˝ka polja. Razen Kuclja, ki meri 743 metrov, noben hrib ne presega sedemsto metrov viďż˝ine, razlika med kotlinskim dnom in vrhovi vzpetin pa komaj kje preseďż˝e tristo metrov.

Prostorske podatke o občini si lahko ogledate tudi na spletiďż˝ču Prostorskega informacijskega sistema občin PISO.

O grbu občine

Fotografija: grosuplje.si

Osrednji motiv je oblikovalsko posodobljena podoba poznohalďż˝tatske ďż˝ivalske svinčene svastike ďż˝tirih konjskih glav najdene na Magdalenski gori in ponazarja osnoven značaj nastanka in razvoja ďż˝irďż˝ega Grosuplja (tranzitna baza sprva konjskih vpreg, danes pač drugačnih). Hkrati spominja na črko G in s svojo generalno ciklično obliko simbol gibanja in razvoja.

V grbu sta uporabljeni dve barvi. Zelena kot nepogreďż˝ljiv simbol Dolenjske pokrajine in rdeča kot simbol aktivnosti in razvoja.

Osnoven okvir je posodobljen gotski ďż˝čit, ki pa je za potrebe registrskih tablic poenoten.

Kontakt


Naslov: Taborska cesta 2
Po�ta: 1290 Grosuplje
Telefon: 01 788 87 50
E-po�ta: info@grosuplje.si

Mestne karte
Išèi