Natiskano od https://slovenija-zahod.city-map.si/city/db/700101090114/obeina-trie

Občina Trďż˝ič

Trďż˝ič je mesto na Gorenjskem. Je srediďż˝če občine Trďż˝ič. Leďż˝i na sotočju Trďż˝iďż˝ke Bistrice in Moďż˝enika ob juďż˝nem vznoďż˝ju Karavank.

Na sploďż˝no o občini

Naselje se je ďż˝e v rimskih časih nahajalo poleg Ljubelja ob poti med Virunum na Gosposvetskem polju in Emono. To naselje, takrat imenovano Forum in Lubelino (dobesedno Ljubeljski trg), je zasul plaz. Prebivalci so se umaknili niďż˝je v dolino in na mestu sedanjega Trďż˝iča ustanovili naselje Neumarktl. Konec 15. stoletja je cesar Friderik III. na pobudo tedanjih lastnikov Trďż˝iča (Lovrenca Paradajzarja z gradu Neuhaus in dedičev Janeza Lamberga z gradu Gutenberg) vasi podelil trďż˝ke pravice in jo tako povzdignil v trg. S tem je Trďż˝ič pridobil pravico do tedenskega sejma, kar je pozitivno vplivalo na razvoj, saj je skozi Trďż˝ič vodila glavna prometna povezava med Trstom in Avstrijo.

Fotografija: Wikipedia

Naslednja prelomnica je bila leta 1811, ko je Trďż˝ič prizadel velik poďż˝ar. Umrlo je 75 ljudi, uničenih je bilo 150 hiďż˝ in več kot 60 delavnic. Obnova mesta po poďż˝aru je potekala zelo počasi. Izdali so poseben predpis, ki je določal obvezno namestitev kovinskih vrat in polken, ki so postale prava evropska posebnost. Klasicistično izoblikovano zaporedje pročelij ter bistvo podobe pa je glavni trg ohranil vse do danes.

Fotografija: Wikipedia

Mestne karte
Išèi